İnsan vücudundaki en büyük organ deridir. Dermatoloji, deri sağlığı ve hastalıklarıyla ilgilenmekle birlikte aynı zamanda deri ekleri denilen saçlı deri ve tırnak hastalıklarıyla da ilgilenmektedir. Dermatolojiyle ilgili hastalıklar, sadece deriyi tutan hastalıklar olmayıp aynı zamanda iç organlarda ortaya çıkan birtakım patolojileri aydınlatma açısından yol göstermektedir. Bu da dermatolojinin önemini artırmaktadır.
En sık karşılaşılan saç hastalıklarından bir tanesi, saç derisi sedef hastalığıdır. Sedef hastalığı, çatlayan ve kanayan cilt hücrelerinin kuru ya da kaşıntılı bir şekilde birikmesine neden olur. Cildin pul pul olmasına neden olur ve vücudun farklı bölgelerinde meydana gelebilir. Sedefi olan hastaların yaklaşık yarısının kafa derisinde de sedef vardır.
İnsanların günlük hayat kalitesini etkileyen diğer bir saç hastalığı da kuru saç derisi problemidir. Kuruluktan dolayı kaşınan ve dökülen saç derisinde oluşan çatlaklar, bakteri oluşumuna zemin hazırlar. Kuru havalarda daha yaygın görülebilir. Ayrıca yaş ilerledikçe kuru saç derisi problemi daha sık karşımıza çıkar.
Bunun yanında kepek, en yaygın görülen saç hastalıkları arasında kendine yer edinir. Belirli kimyasal ürünler veya mantar, kepek oluşumuna yol açabilir. Kepeğin kaynağını öğrenmek için mutlaka bir dermatoloji uzmanına görünmek gerekir.
Cildi veya kafa derisini enfekte edebilen saçkıran da sık karşılaşılan saç hastalıkları arasındadır. Çocuklarda sık sık görülebilen saçkıran, bulaşıcı olması ile dikkat edilmesi gereken bir problemdir.
Tüm bunların yanında bit, kıl kökü iltihaplanması ve konak da saç hastalıkları arasında kendini gösterir.
Saç hastalıklarında erken müdahale, problemin büyümesinin önüne geçmesi ve sorunun çözümü için önemlidir. Bu nedenle, karşılaşılan herhangi bir saç hastalığının teşhis ve tedavi sürecinde uzman bir dermatoloğa görünmek gerekir.