
Zona Hastalığı Nedir? Zona, gece yanığı adı ile de bilinen genellikle ileri yaşlarda sıklıkla gövdede önce kızarıklık sonra içi sıvı dolu ağrılı keseciklerle görülen viral bir deri hastalığıdır. Zonaya neden olan virus, su çiceğine neden olan virus olup bu virus yıllarca omurilik boyunca sinir köklerinde saklı kalır ve vücut savunma sisteminin zayıflaması ile genellikle 50 yaştan sonra ortaya çıkar. …

Vitiligo Nedir? Vitiligo, deride pigment kaybından kaynaklanan beyaz alanların görüldüğü, kesin sebebi bilinmeyen bir deri hastalığıdır. En sık yüz, dudak, el, kol, bacak ve genital alanlar olmak üzere vücudun herhangi bir kısmı etkilenebilir. Dünya nüfusunun %1’nde görülür ve erkek, kadın ve tüm ırkları eşit oranda etkiler. Sıkça Sorulan Sorular Vitiligo Kimlerde Olur? Vitiligo; 100 hastada 1 veya 2…

Ürtiker (Kurdeşen) Nedir? Ürtiker (kurdeşen), ortaya çıkıp kısa sürede kaybolabilen deride kızarıklık, kabarıklık ve kaşıntı ataklarıyla karakterize sık görülen bir hastalıktır. Sıkça Sorulan Sorular Ürtikerin değişik tipleri var mıdır? Ürtikerin farklı tipleri vardır. En sık görülen şekli olağan ürtikerdir. Eğer ürtiker atakları kişide 6 haftadan kısa bir süredir varsa ‘akut olağan ürtiker’, daha uzun süredir devam ediyorsa ‘kronik…

Uçuk Nedir? Herpes simpleks enfeksiyonu (Uçuk); vücudun hemen her yerinde gelişebilen, berrak su dolu kabarcıklar ve sonrasında kabuklu yara oluşumu ile seyreden viral bir enfeksiyondur. Herpes simpleks virüsünün 2 tipi vardır. Tip 1 sıklıkla ağız çevresi ve yüzde hastalık yaparken, Tip 2 genital bölgede hastalık oluşturur. Bu broşürde sıklıkla ağız çevresi ve yüzde hastalık yapan Tip 1 Herpes simpleks enfeksiyonundan…

Tinea İnguinalis (Kasık Mantarı) Nedir? Kasık mantarı; kasık bölgesinde, dermatofit tipi mantarların oluşturduğu kızarıklık, kaşıntı ve kepeklenme gibi belirtiler veren mantar enfeksiyonudur. Sıkça Sorulan Sorular Kasıkta mantar enfeksiyonu nasıl oluşur? Dermatofit tipi mantarların enfekte kişilerden, hayvanlardan veya topraktan temas yoluyla veya vücuttaki başka bir odaktan yayılmasıyla oluşur. Kasıkta mantar enfeksiyonu sık görülür mü? Hastalık her yerde görülebilir, ancak…

Siğil (Verrü) Nedir? Siğil; Human papilloma virusu (HPV) İnsan papilloma virusu diye adlandırılan virusun derinin üst tabakasını enfekte etmesiyle oluşan iyi huylu deri büyümesidir. Daha çok el ve ayaklarda görülürse de tüm vücutta ortaya çıkabilir. Sıkça Sorulan Sorular Hastalık nasıl oluşur? Virus (İnsan papilloma virusu), siğillere neden olur. Siğile direkt temas ya da siğile temas eden bir şey…

Sedef Hastalığı Nedir? Sedef hastalığı toplumda sık görülen, alevlenmelerle birlikte uzun süre devam eden bir hastalıktır. Genellikle keskin sınırlı, üzerinde hastalığa ismini veren sedef (gümüş) renginde kepeklenmeler (pullanmalar) bulunan kızarıklıklar ile ayırt edilir. Sıkça Sorulan Sorular Sedef Hastalığı yaygın bir hastalık mıdır?Hangi yaşlarda görülür? Sedef hastalığı tüm dünyada yaygındır; genetik ve çevresel faktörler sıklığını etkiler. Hastalığa yatkınlık ebeveynlerden…

Seboreik Egzema Nedir? Seboreik Egzema; daha çok saçlı deri, yüz, kaşlar, burun kenarı, yanaklar, kulak iç ve dış kısımlarında, pembe renkli kızarıklık alanlar üzerinde sarı yağlı kepeğimsi kabuklanmalar şeklinde ortaya çıkan bir egzemadır. Hastalara kozmetik görünüm dışında bir zarar vermezler. Sıkça Sorulan Sorular Seboreik Egzema nedeni nedir? Bu tür egzema derimizde zararsız bir şekilde yaşayan Malaszesia isimli mantar…

Roza Hastalığı Nedir? Burun, çene, alın ve yanaklar gibi özellikle yüzün orta kısmını tutan, kızarma ve yanma atakları ile başlayıp daha sonra sivilceler, kalıcı kızarıklık, kılcal damarlarda artış, deride ödem ve doku şiş bir görünüme neden olan kronik bir deri hastalığıdır. Roza hastalığı, gül hastalığı ve gülleme adı ile de anılır. Sıkça Sorulan Sorular Roza hastalığının oluşmasına neden…

Polimorf Işık Erüpsiyonu Nedir? Polimorfik ışık erüpsiyonu; güneş ışığıyla temastan bir süre sonra yanma hissi ile beraber, kaşıntılı küçük kırmızı kabarıklıklar, geniş pembe-kırmızı döküntülü alanlar veya su kabarcıkları şeklinde deri döküntülerinin bir veya birkaçı ortaya çıkar. Polimorfik’ kelimesi ise birçok formu olan anlamında iken ‘Işık erüpsiyonu’ ise ışık maruziyeti sonrası oluşan deri döküntüsü anlamına gelir. Polimorfik Işık Erüpsiyonu, güneş yanığı…