İnsan vücudundaki en büyük organ deridir. Dermatoloji, deri sağlığı ve hastalıklarıyla ilgilenmekle birlikte aynı zamanda deri ekleri denilen saçlı deri ve tırnak hastalıklarıyla da ilgilenmektedir. Dermatolojiyle ilgili hastalıklar, sadece deriyi tutan hastalıklar olmayıp aynı zamanda iç organlarda ortaya çıkan birtakım patolojileri aydınlatma açısından yol göstermektedir. Bu da dermatolojinin önemini artırmaktadır. En sık karşılaşılan saç hastalıklarından bir tanesi, saç derisi sedef…
Tırnak hastalıkları toplumda yaygın olarak görülen hastalıklardan biridir. Tırnak hastalıklarının tanı ve tedavi işlemleri, dermatoloji uzmanları tarafından yapılmalıdır. En sık karşılaşılan tırnak hastalıklarından biri tırnak mantarlarıdır. Tırnak mantarları, kendisini çok farklı şekillerde gösterebilir. Tırnakta kalınlaşma, renk değişikliği yapabilmekle birlikte bazen sadece ağrıyla da kendisini belli edebilir. Sık karşılaşılan tırnak hastalıklarından biri de tırnak batmalarıdır. Tırnağın kendi yapısıyla alakalı olabildiği gibi,…
GÜNEŞTEN KORUNMA Deri kanserlerinin önlenebilen risk faktörlerinin başında korunmasız güneş maruziyeti gelir. Özellikle çocukluk ve ergenlik dönemindeki güneş yanıkları, ileride gelişebilecek deri kanserleri açısından çok risklidir. Güneşten korunma hakkında bilgi sahibi olmak ve güneşten koruyucuları kullanma alışkanlığı kazanmak önemlidir. Güneşten Nasıl Korunulur? Güneşten korunmada dikkat edeceğimiz en önemli basamak, özellikle güneş ışıklarının en dik olduğu saatler olan 10.00 – 14.00…
Melanom (ben); “melanosit” isimli hücrelerden köken alan, kötü huylu bir tümördür. Melanom çoğunlukla, normal görünümlü deride “yeni bir oluşum” olarak meydana gelir. Nadiren (%30), önceden var olan bir ben üzerinde gelişim gösterebilir. Melanom, benleri andıran deri seviyesinde bir leke/benek veya deriden kabarık oluşumlar olarak belirti verir. Nadiren deri renginde olabilir. Renk ve şekil simetrisi bulunmayan, Düzensiz sınırlı, Renk alacası veya…