Deri; insan vücudunu kaplayarak dış etkilere karşı koruyan, terlemeyle vücut ısısını dengeleyen, algılama faktörüyle dokunma duyusunu etkinleştiren, epidermis (üst deri), dermis (orta tabaka) ve hipodermis (yağ tabakası) olmak üzere 3 katmandan oluşan bir yapıya sahiptir. Bu deri yapısındaki birtakım nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklara da deri hastalıkları denir.
Deri hastalıkları vücuttaki bazı hastalıkların habercisi olabileceği gibi, genetik yatkınlık, temas, çevresel faktörler ya da bir takım alerjik reaksiyonlar nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Deri hastalıkları cildin görünümünü bozarken aynı zamanda yaşam kalitesini olumsuz olarak etkilemektedir. |
Deri Hastalıkları
Kategoriler

Egzama Nedir? Egzama, vücudun farklı bölgelerini tutabilen, ciltte kızarıklıkla birlikte seyreden kaşınma, sulu kabarcıkların oluşması ve kuru kabukların görülmesi ile kendini gösteren bir deri hastalığıdır. Egzama, kaşınmanın yanında görünüm açısından da olumsuz etkileri olan ve hastanın yaşam kalitesini bozan bir hastalıktır. Ellerde, saçlı deride, kulak, yüz, ayak ve genital bölge başta olmak üzere vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkan egzamaya stres,…

Displastik Benler Nedir? Bu terim sıradan benlerden farklı görünüme sahip olan, yani “atipik” görünen benler için kullanılan bir terimdir. Bazen bu görünüşleri nedeniyle Atipik ben (nevüs) olarak adlandırılsalar da en sık kullanılan isim displastik nevüstür. Displastik benler, doğumda ortaya çıkan benler değillerdir. Bir kişide ailesel (aile içinde farklı bireylerde) olabileceği gibi ailede başka bireylerde olmaksızın da ortaya çıkabilir. Sayıları bir…

Dermatoskopi (Cilt lezyonları erken tanı yöntemi) Nedir? Dünyada yaşanan ekolojik denge bozukluğu benleri kanser öncüleri haline getirebilmektedir. Vücudunda 50’den fazla ben bulunan kişiler cilt kanseri açısından daha yüksek risk taşırlar. Periyodik aralıklarla kontrol edilmeleri gerekir. Dermatoskopi deri yüzeyi mikroskopisidir; benlerin ve pigmentli diğer lezyonların tanısında yaygın bir şekilde tüm dünyada dermatolog lar tarafından kullanılmaktadır. Dermatoskopi yağlanmış deri yüzeyinin, ışıklı bir…

Ayak Mantarı (Tinea Pedis) Nedir? Tinea Pedis (ayak mantarı); ayakların Dermatofit denilen mantarlarla oluşan yüzeyel enfeksiyonudur. Genellikle ergenlik sonrasında, sıklıkla erkeklerde rastlanan bir hastalıktır. Sıkça Sorulan Sorular Ayak mantarından korunma yolları nelerdir? Bazı basit kurallara uyarak ayak mantarından korunabilirsiniz: Ayaklarınızı her gün yıkayın ve özellikle parmak aralarını iyice kurulayın Özellikle sıcak aylarda sıkı ayakkabı ve çoraplardan kaçının Teri emen pamuklu…

Akne; yüz, sırt ve gövdede yer alan, yağ bezlerinin aktivitesinden kaynaklanan sivilcelerdir. Başlıca ergenlik aknesi ve erişkin aknesi (25 yaşından sonra) olarak 2 ayrı dönemde görülmektedir. Hafif, orta ve şiddetli tipleri vardır.

Aktinik Keratoz Nedir? Aktinik keratoz, uzun süreli kontrolsuz güneşe maruz kalmaya bağlı olarak en çok güneş gören bölgelerde görülen deride anormal hücre gelişimini yansıtan deri değişiklikleridir. En sık yüzeyi pürtüklü yama şeklinde görülürler. Aktinik keratozların düşük oranda deri kanserine dönüşme riski vardır. Sıkça Sorulan Sorular Aktinik keratoz nerelerde oluşur? Özellikle güneş gören yüz, kulak, el, kollar, kadınlarda bacaklar,…

Atopik Egzema Nedir? Atopik ekzema (dermatit); deri kuruluğu, döküntü ve kaşıntıyla kendini gösteren, zaman zaman alevlenmelerle ve düzelmelerle seyreden, küçük çocuklarda daha sık görülen tekrarlayıcı bir deri hastalığıdır. Atopik ekzemalı bireylerin çoğunun kendisinde veya ailesinde alerjik astım, saman nezlesi gibi alerjik hastalık öyküleri vardır. Sıkça Sorulan Sorular Atopik Egzema neden oluşur? Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Çevresel ve duygusal faktörlere derinin…

Dermatitis Herpetiformis Nedir? Dermatitis herpetiformis buğday başta olmak üzere, çavdar, arpa, yulaf gibi tahıllarda bulunan gluten adı verilen bir protein türüne karşı duyarlılığın görüldüğü, deride minik su toplayan kabarcıklar ve tepesi yolunmuş kırmızı kabarıklıklarla seyreden süreğen, şiddetli kaşın- tılı bir deri hastalığıdır. Sıkça Sorulan Sorular Dermatitis herpetiformis hastalığı nasıl tedavi edilir? Tedavi, Dapson adlı ilac, glutensiz diyet veya her ikisinin…

El Egzaması Nedir? Egzamanın avuç, el sırtı ve/veya el parmaklarında ortaya çıkması ile oluşur. El egzeması (el dermatiti olarak da bilinir) toplumda oldukça sık görülen bir deri hastalığıdır ve ellerde kuruluk, kızarıklık, kepeklenme, su dolu kabarcıklar ve sulantı ile karşımıza çıkmaktadır. El Egzeması; en sık su, kuru hava, sabun, deterjan, kimyasal maddeler, lastik eldivenler, kişisel bakım ürünleri ile aşırı temas…

Eritema Multiforme Nedir? Eritema multiforme; çeşitli uyaranlarla (viral ve/veya bakteriyal enfeksiyöz hastalıklar, ilaçlar gibi) deri ve mukozalarda ani olarak gelişen ve tekrar etme eğilimi gösteren bir deri hastalığıdır. Sıkça Sorulan Sorular Hastalığın şiddeti ve belirtileri herkeste aynı mıdır? Hastalığa ait döküntülerin vücutta yerleştiği bölge ve kapladığı vücut alanına göre hastalık, eritema multiforme, Steven-Johnson sendromu veya toksik epidermal nekrolizis…

Erizipel (Yılancık hastalığı) Nedir? Yılancık hastalığı olarak da bilinen erizipel; deride ağrı, kızarıklık, şişlik ve ısı artışı ile ortaya çıkan en çok bacaklarda görülen bir deri enfeksiyonudur. Tedavide gecikilirse enfeksiyon vücuda yayılabilir. Bu nedenle ihmal edilmemeli, erken dönemde tedavi için hekime başvurulmalıdır. Sıkça Sorulan Sorular Erizipel nasıl gelişir? Erizipel, deride kızarıklık, şişlik, ısı artışı ve ağrı ile seyreden…

Follikülit Nedir? Follikülit kıl kökü iltihabıdır. Vücudun kıl barındıran herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Kılı çevreleyen ağrılı şişlik ve bazen bunun ortasında yerleşen irinli bir kesecik olarak görülür. Sıklıkla kendiliğinden ya da basit bir tedavi ile iyileşir. Sıkça Sorulan Sorular Follikülit Belirtileri Nelerdir? Kılı çevreleyen ağrılı kızarık şişlik ve bazen orta kısımda irinli bir kesecik olarak görülür. Kaşıntı…

Furonkül Karbonkül (Çıban) Nedir? Furonkül/Karbonkül, çıban olarakta bilinen bir deri enfeksiyondur. Bakteriler, kıl kökü ve yağ bezi kanalına girerek, basit bir enfeksiyondan yaşamı tehdit edecek kadar şiddetli klinik tablolara yol açabilirler. En sık boyun, ense, kalça, kol ve bacaklarda görülür. Diyabetiklerde ve obezlerde daha sık ortaya çıkar. Kaşıntı, ağrı ve şişlik olabilir. Sıkça Sorulan Sorular Furonkül/Karbonkül nasıl oluşur,…

Hipertrofik Skar Keloid Nedir? Hipertrofik skar ve keloid, yara iyileşmesindeki anormal yanıt sonucunda deride özellikle vücut üst kısımlarında ortaya çıkan, kişileri fonksiyonel ve kozmetik açıdan olumsuz yönde etkileyebilen, aşırı iz gelişimi ile karakterize bir durumdur. Sıkça Sorulan Sorular Travma sonrası izler nasıl iyileşir? Deri bütünlüğünü bozan her tür travma sonrasında ortaya çıkan tamir sürecinin sonunda sınırlı da olsa…

Hidradenitis Süppürativa Nedir? Hidradenitis süppürativa; her iki koltuk altı, göğüs altları, boyun, kasıklar, bacakların birbirine sürten yüzü ve anogenital bölge gibi özellikle yağ ve ter bezlerinin yoğun olduğu bölgelerde oluşan bir hastalıktır. Halk arasında “köpek memesi” olarak da bilinir. Sıkça Sorulan Sorular Hastalığın belirtileri nelerdir? Başlangıçta deride ve deri altında sivilceye benzer bezelye büyüklüğünde şişlikler şeklinde belirip, kendiliğinden…

Kandidal Mantar Enfeksiyonu Nedir? Kandidiyazis maya tipi fırsatçı mantarlardan Candida albicans’ın neden olduğu deri ve mukozalarda ortaya çıkan bir enfeksiyondur. Etken normalde deri yüzeyinde bulunmakta ancak burada bulanan diğer mikroorganizmalar (doğal flora) tarafından hastalık oluşturması sınırlanmaktadır. Bu mikroorganizmalar ile kandida türleri arasındaki denge bozulduğunda kandida vücutta çoğalır ve hastalık belirtileri ortaya çıkar. Sıkça Sorulan Sorular Hastalık nerelerde olur?…

Liken Planus Nedir? Liken planus; başlıca deri yüzeyi ve mukozaları (ağız ve genital mukoza gibi), daha nadiren tırnaklar ve kılları etkileyen, yıllarca sürebilen, kaşıntılı bir deri hastalığıdır. Liken planus, bir kanser formu değildir. Enfeksiyon hastalığı olmayıp bulaşıcı özellik taşımaz. Sıkça Sorulan Sorular Liken planus niçin gelişir? Liken planus hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Hastalığın bağışıklık sisteminin hatalı bir…

Mantar Enfeksiyonu (Tinea Versikolor) Nedir? Tinea versikolor (pityriasis versikolor), deride normalde yaşayan bir mantar türünün, çeşitli nedenler ile artması ile oluşan bir genellikle gövde, sırt ve kollarda deri renginde açık veya nadiren koyu renkli lekeler biçiminde oluşan derinin mantar enfeksiyonudur. Sıkça Sorulan Sorular Hastalığın sebebi nedir? Tinea versikolora sebep olan Malassezia adlı mantar türü hepimizin derisinde normal olarak…

Melanom Nedir? Melanom, hayatı tehdit edebilen kötü huylu bir deri kanseridir. Melanosit olarak adlandırılan ve cilde rengini veren hücrelerin normalin dışında aşırı ve kontrolsüz çoğalmaları sonucu oluşur. Diğer deri kanseri türlerine göre daha az görülmesine rağmen, deri kanserine bağlı ölümlerin büyük çoğunluğu melanomdan kaynaklanmaktadır. Ne yazık ki son yıllarda melanom sıklığı giderek artmaktadır. Ancak erken tanı ve tedavi yöntemlerinin gelişmesi…

Melanom Dışı Deri Kanserleri Nedir? Melanom dışı deri kanserleri en sık görülen kanser türüdür. Bu grup içinde Bazal hücreli karsinom, Skuamöz hücreli karsinom ve prekanseröz (kanser öncüsü) olan Aktinik keratoz yer alır. Deri kanserlerinden korunmanın en etkili yolu güneşten korunmaktır. Sıkça Sorulan Sorular Melanom dışı deri kanserleri nasıl görünür? Bazal Hücreli Karsinom: En çok güneşe maruz kalan deri…

Melasma Nedir? Melasma; deride güneş gören bölgelerde sonradan ortaya çıkan, kahverengi lekeler şeklinde kendini gösteren bir cilt hastalığıdır. Gebelikle oluşana kloasma adı verilir. Genellikle yüzün iki tarafı da etkilenir. En sık yanaklar, burun, alın ve dudak üstünde görülür. Melasma daha çok kadınlarda görülen bir hastalık olmakla birlikte (% 90) nadiren erkeklerde de görülebilir. Ten rengi koyu olanlarda görülme riski daha…

Mikozis Fungoides Nedir? Mikozis fungoides geç döneminde birçok organı etkileyebilen bir hastalık olmakla birlikte hastaların büyük çoğunluğunda yaşam boyu sadece deriye sınırlı kalan ve çoğu zaman sadece hafif kepekli bir deri döküntüsüne yol açan bir hastalıktır. Bununla birlikte çok farklı deri belirtilerine de yol açabilir. Sıkça Sorulan Sorular Mikozis Fungoides nedir? Mikozis fungoides lenfosit olarak adlandırılan, kan dolaşımında…

Molluskum Kontagiosum Nedir? Molluskum kontagiosum sık görülen ve göreceli olarak zararsız bir viral deri enfeksiyonudur. Bulaşıcı bir enfeksiyondur ve başka bir bireyden direkt temas sonucu geçebilir. Çocuklarda ve genç erişkinlerde daha sık görülür, ancak herhangi bir yaşta da ortaya çıkabilir. Sıkça Sorulan Sorular Molluskum kontagiosumun nedeni nedir? Molluskum kontagiosuma bu enfeksiyona sahip birey ile yakın temas veya ortak…

Morfea Nedir? Morfea, sıklıkla yalnızca deriyi etkileyen uzun seyirli nadir bir deri hastalığıdır. En sık görülen belirtileri; aktif dönemde leylak renginde, geç dönemde kahverengimsi olan ağrısız renk değişiklikleri ve deri kıvamında sertleşmedir. Sıkça Sorulan Sorular Morfea kimlerde ne sıklıkta, ne zaman görülür? Morfea oldukça nadir görülen bir hastalıktır. Hastalık kadınlarda 2-3 kat daha fazla görülür. Ortalama hastalık başlangıcı…

Pemfigus Nedir? Pemfigus; çoğunlukla deride ve ağızda ancak bazen burun içerisinde, boğazda, gözlerde ve cinsel organlarda da olabilen, yanık benzeri içi sıvı dolu kabarcıklar şeklinde başlayıp bunların kısa sürede patlayıp açılması ile üzeri kabuklanan yüzeysel yaralar şeklinde seyreden önemli bir deri hastalığıdır. Sıkça Sorulan Sorular Pemfigus hastalığı neden ve nasıl olur? Pemfigus hastalığı vücudun kendi derisini yabancı olarak…

Pitriazis Rosea Nedir? Pitriazis rosea; daha çok gövdede ortaya çıkan, üzeri ince kepekli, pembe renkli, yuvarlak-oval şekilli döküntülerle karakterize, kendiliğinden düzelebilen bir hastalıktır. Sıkça Sorulan Sorular Hastalığın tedavisinde neler yapılır? Yaygın olmayan olgularda nemlendiriciler yeterli iken kaşıntılı durumlarda antihistaminik tabletler önerilir. Hastalığın seyri giderek artan bir özellik gösterebileceği için bazı durumlarda kortizonlu kremler 1-2 hafta gibi sürelerle doktorunuz…

Polimorf Işık Erüpsiyonu Nedir? Polimorfik ışık erüpsiyonu; güneş ışığıyla temastan bir süre sonra yanma hissi ile beraber, kaşıntılı küçük kırmızı kabarıklıklar, geniş pembe-kırmızı döküntülü alanlar veya su kabarcıkları şeklinde deri döküntülerinin bir veya birkaçı ortaya çıkar. Polimorfik’ kelimesi ise birçok formu olan anlamında iken ‘Işık erüpsiyonu’ ise ışık maruziyeti sonrası oluşan deri döküntüsü anlamına gelir. Polimorfik Işık Erüpsiyonu, güneş yanığı…

Roza Hastalığı Nedir? Burun, çene, alın ve yanaklar gibi özellikle yüzün orta kısmını tutan, kızarma ve yanma atakları ile başlayıp daha sonra sivilceler, kalıcı kızarıklık, kılcal damarlarda artış, deride ödem ve doku şiş bir görünüme neden olan kronik bir deri hastalığıdır. Roza hastalığı, gül hastalığı ve gülleme adı ile de anılır. Sıkça Sorulan Sorular Roza hastalığının oluşmasına neden…

Seboreik Egzema Nedir? Seboreik Egzema; daha çok saçlı deri, yüz, kaşlar, burun kenarı, yanaklar, kulak iç ve dış kısımlarında, pembe renkli kızarıklık alanlar üzerinde sarı yağlı kepeğimsi kabuklanmalar şeklinde ortaya çıkan bir egzemadır. Hastalara kozmetik görünüm dışında bir zarar vermezler. Sıkça Sorulan Sorular Seboreik Egzema nedeni nedir? Bu tür egzema derimizde zararsız bir şekilde yaşayan Malaszesia isimli mantar…

Sedef Hastalığı Nedir? Sedef hastalığı toplumda sık görülen, alevlenmelerle birlikte uzun süre devam eden bir hastalıktır. Genellikle keskin sınırlı, üzerinde hastalığa ismini veren sedef (gümüş) renginde kepeklenmeler (pullanmalar) bulunan kızarıklıklar ile ayırt edilir. Sıkça Sorulan Sorular Sedef Hastalığı yaygın bir hastalık mıdır?Hangi yaşlarda görülür? Sedef hastalığı tüm dünyada yaygındır; genetik ve çevresel faktörler sıklığını etkiler. Hastalığa yatkınlık ebeveynlerden…

Siğil (Verrü) Nedir? Siğil; Human papilloma virusu (HPV) İnsan papilloma virusu diye adlandırılan virusun derinin üst tabakasını enfekte etmesiyle oluşan iyi huylu deri büyümesidir. Daha çok el ve ayaklarda görülürse de tüm vücutta ortaya çıkabilir. Sıkça Sorulan Sorular Hastalık nasıl oluşur? Virus (İnsan papilloma virusu), siğillere neden olur. Siğile direkt temas ya da siğile temas eden bir şey…

Tinea İnguinalis (Kasık Mantarı) Nedir? Kasık mantarı; kasık bölgesinde, dermatofit tipi mantarların oluşturduğu kızarıklık, kaşıntı ve kepeklenme gibi belirtiler veren mantar enfeksiyonudur. Sıkça Sorulan Sorular Kasıkta mantar enfeksiyonu nasıl oluşur? Dermatofit tipi mantarların enfekte kişilerden, hayvanlardan veya topraktan temas yoluyla veya vücuttaki başka bir odaktan yayılmasıyla oluşur. Kasıkta mantar enfeksiyonu sık görülür mü? Hastalık her yerde görülebilir, ancak…

Uçuk Nedir? Herpes simpleks enfeksiyonu (Uçuk); vücudun hemen her yerinde gelişebilen, berrak su dolu kabarcıklar ve sonrasında kabuklu yara oluşumu ile seyreden viral bir enfeksiyondur. Herpes simpleks virüsünün 2 tipi vardır. Tip 1 sıklıkla ağız çevresi ve yüzde hastalık yaparken, Tip 2 genital bölgede hastalık oluşturur. Bu broşürde sıklıkla ağız çevresi ve yüzde hastalık yapan Tip 1 Herpes simpleks enfeksiyonundan…

Ürtiker (Kurdeşen) Nedir? Ürtiker (kurdeşen), ortaya çıkıp kısa sürede kaybolabilen deride kızarıklık, kabarıklık ve kaşıntı ataklarıyla karakterize sık görülen bir hastalıktır. Sıkça Sorulan Sorular Ürtikerin değişik tipleri var mıdır? Ürtikerin farklı tipleri vardır. En sık görülen şekli olağan ürtikerdir. Eğer ürtiker atakları kişide 6 haftadan kısa bir süredir varsa ‘akut olağan ürtiker’, daha uzun süredir devam ediyorsa ‘kronik…

Vitiligo Nedir? Vitiligo, deride pigment kaybından kaynaklanan beyaz alanların görüldüğü, kesin sebebi bilinmeyen bir deri hastalığıdır. En sık yüz, dudak, el, kol, bacak ve genital alanlar olmak üzere vücudun herhangi bir kısmı etkilenebilir. Dünya nüfusunun %1’nde görülür ve erkek, kadın ve tüm ırkları eşit oranda etkiler. Sıkça Sorulan Sorular Vitiligo Kimlerde Olur? Vitiligo; 100 hastada 1 veya 2…

Zona Hastalığı Nedir? Zona, gece yanığı adı ile de bilinen genellikle ileri yaşlarda sıklıkla gövdede önce kızarıklık sonra içi sıvı dolu ağrılı keseciklerle görülen viral bir deri hastalığıdır. Zonaya neden olan virus, su çiceğine neden olan virus olup bu virus yıllarca omurilik boyunca sinir köklerinde saklı kalır ve vücut savunma sisteminin zayıflaması ile genellikle 50 yaştan sonra ortaya çıkar. …