Egzama Nedir?
Egzama, vücudun farklı bölgelerini tutabilen, ciltte kızarıklıkla birlikte seyreden kaşınma, sulu kabarcıkların oluşması ve kuru kabukların görülmesi ile kendini gösteren bir deri hastalığıdır. Egzama, kaşınmanın yanında görünüm açısından da olumsuz etkileri olan ve hastanın yaşam kalitesini bozan bir hastalıktır.
Ellerde, saçlı deride, kulak, yüz, ayak ve genital bölge başta olmak üzere vücudun farklı bölgelerinde ortaya çıkan egzamaya stres, çevresel faktörler ya da birtakım alerjik durumlar neden olabilmektedir. Kısa süre sonra geçen egzama tipi akut egzama olarak tanımlanırken uzun süre devam eden egzama ise kronik egzamadır. Saçlı deri, burun kenarları, göğüs ortası gibi cildin yağlı bölgelerinde ortaya çıkan egzama seboreik dermatit olarak adlandırılırken özellikle çocukluk döneminde başlayan ve kronik olarak devam eden alerjik egzama olarak bilinen egzama türü ise atopik dermatittir.
Egzama Tedavisi
Egzama tedavisi, hastalığın türüne göre değişiklik arz edebilmektedir. Çevresel faktörler ya da alerjik reaksiyonlarda egzamaya neden olan bu faktörlerin ortadan kaldırılması, temasın kesilmesi ve deri yapısının düzeltilmesi esastır. Atopik dermatitte ise derinin nemlendirilmesi ve cilt yapısının düzeltilerek cilt bariyerinin güçlendirilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla genel olarak değerlendirildiğinde egzama tedavisinin temel unsuru bozulan cilt yapısının düzeltilmesidir. Kortizon içeren kremler, nemlendiriciler, antihistaminik ilaçlar egzama tedavisinde kullanılan seçenekler arasında bulunmaktadır.