Tinea İnguinalis (Kasık Mantarı) Nedir?

Kasık mantarı; kasık bölgesinde, dermatofit tipi mantarların oluşturduğu kızarıklık, kaşıntı ve kepeklenme gibi belirtiler veren mantar enfeksiyonudur.

 

Sıkça Sorulan Sorular

 

Dermatofit tipi mantarların enfekte kişilerden, hayvanlardan veya topraktan temas yoluyla veya vücuttaki başka bir odaktan yayılmasıyla oluşur.

Hastalık her yerde görülebilir, ancak sıcak iklimli bölgelerde daha sık ortaya çıkar.

Kötü hijyen bulaşmayı kolaylaştırabilir. Sıcak iklim şartları, nem, aşırı kilo, aşırı terleme, sıkı giysiler hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı nedenlerdir. Ortak kullanılan havlular veya banyolar ile kolayca bulaşabilir. Nadirde olsa insandan insana bulaşabilir. Vücudun başka bölgesindeki mantar enfeksiyonlarının bu bölgeye bulaşması sonucu da oluşabilir.

Hastalık daha çok erkeklerde görülmekle birlikte, kadınlarda da görülebilir. Özellikle ergenlik çağından sonra ortaya çıkar.

Hastalık kaşıntıya ve yanmaya yol açarak, hastaya rahatsızlık verebilir veya herhangi bir şikayet olmadan da seyredebilir. Kaşıntı, başlangıç döneminde şiddetli olabilir.

Kasık mantarı; en sık uyluğun üst ve iç yan kısmından başlar. Kaşıntı ve kızarıklık çoğunlukla iki taraflı olur. Bazen tek taraflı da görülebilir. Tedavi edilmediğinde hastalık göbek alt kısmı, makat, kalça yan taraflarına doğru yayılabilir. Ancak, hastalığın genital organlarda yerleşmesi oldukça seyrektir.

Hastalıkta sıklıkla yarım ay şeklinde keskin sınırlı, kenarları kepekli, kızarık, deriden kabarık, girintili çıkıntılı ortaya çıkar. Belirtiler çevreye doğru yavaşça yayılarak dev boyutlara ulaşabilir, bu sırada merkezde kısmi iyileşme olabilir. Şiddetli durumlarda kenar kısımlarda küçük sulu kabarcıklar veya iltihabi kabarcıklar ortaya çıkabilir. Hastalığın uzun sürmesi durumunda kaşıntıya bağlı deride kalınlaşmalar görülebilir. Hastaların çoğunda birlikte ayakta da mantar enfeksiyonu bulunur.

Tedavide belirtilerin yaygınlığı göz önünde bulundurulur. Yaygın olmayan durumlarda mantar kremleri genellikle yeterli olur. Yaygın durumların tedavisinde mantar kremleri ve ağızdan alınan mantar ilaçları ile tamamen şifa elde edilir. Tanısı kesinleşmiş mantar enfeksiyonlarının tedavisinde kortizon içeren kremlerin kullanılmasından kesinlikle kaçınılmalıdır. Hastalık belirtileri iz bırakmadan iyileşebileceği gibi hafif bir kahverenkli leke de kalabilir. Bu izde zaman içinde düzelir.

Hastalığın tekrar ortaya çıkması sık görülmekte olup, bunun engellenmesi için kolaylaştırıcı faktörlerin ortadan kaldırılması ve birlikte olduğu diğer mantar enfeksiyonlarının da tedavi edilmesi gereklidir. Kolaylaştırıcı faktörlerin ortadan kaldırılması için; sıkı ve ıslak giysilerden kaçınma, terleme ve sürtünmeyi azaltma, banyo sonrası bölgeyi iyi kurulama ve hastanın kullandığı havluları ayırması gibi koruyucu önlemler alınmalıdır.

 

İletişime Geçin
tr_TRTürkçe